Geçmişe Özlem ve Değişen Düzen
Herkesin ağzında aynı cümle: “Nerede o yakınlık, nerede o eski komşuluklar?” Peki bizi geçmişe özlem duymaya iten nedir?
Günümüzde değişen dünya düzeniyle birlikte ilişkilerimiz de değişti. İnsanlar daha çok bireyselleşti ve kendi kabuğuna çekildi. Kimse kimseyi sormaz, dinlemez oldu. Paylaşmak, sormak, dinlemek artık eskisi kadar doğal gelmiyor. Oysa geçmişte, komşuluk hem yakınlık hem de samimiyetin sembolüydü.
Komşuluğun Altın Çağı
Eskiden bir komşu hastalandığında kapısı çalınır, ziyaret edilir ve ihtiyaçları karşılanırdı. Mutlu bir haber duyulduğunda, komşu da bu mutluluğun parçası olurdu. İnsanlar sevinçlerini ve üzüntülerini paylaşır, yalnızlık hissetmezdi. Birlik, beraberlik, dayanışma vardı.
Bugün ise aynı apartmanda yaşayan insanlar birbirini görmezden geliyor. Bir ses duyulunca “bana ne” deniyor, bir yüz görünce “neme lazım” denilerek selam bile esirgeniyor. Oysa “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” atasözü boşuna söylenmedi.
Yalnızlaşan Toplum
Komşuluğun “alaturka” kaldığını düşünenler çoğaldı. “Birkaç arkadaşım var, yeter bana” anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Bu da yalnızlaşmayı beraberinde getiriyor. Yalnızlık yalnızca fiziksel değil; psikolojik kopukluk da yaratıyor.
Aidiyet duygusundan yoksun bireyler daha fazla buhrana kapılıyor, depresyona yatkın hâle geliyor. Oysa eski komşuluk ilişkileri, bireyin sosyal destek sistemini güçlendiriyor, ruh sağlığını koruyordu.
Sosyal Medyanın Yanıltıcı Yakınlığı
Modern çağın bir diğer etkisi de sosyal medya. Her ne kadar sosyal medya ile birbirimize ulaşabiliyor olsak da, bu gerçek manada bir “yan yana olma” hâli değil. İnsanlar, birlikte vakit geçirmenin sıcaklığından giderek uzaklaşıyor.
Bir Adımla Başlayan Dostluk
Sonuç olarak, eski komşulukları özlemek aslında insani bir ihtiyacın yankısıdır. O bağları canlandırmak için büyük adımlar gerekmez.
Eğer eski komşulukları özlediysen neden ilk adımı atan sen olmuyorsun? Çekinme, eline bir kek al ve karşı komşunun kapısını çal. Belki de attığın bu küçük adım, çok sıkı bir dostluğun başlangıcı olur.